Rabu, 15 September 2010

PLUM


Nama buah plun memang agak asing di Indonesia.Hampir tak ada pedagang buah yang menjual buah ini di lapak mereka. Ada kadang di Supermaket tapi sering juga kosong, kalaupn ada harganya itu muahal banget. Jujur saya sendiri belum pernah merasakan buah ini, heheh.

Buah Plum Bekhasiat Tinggi
Buah plum mengandungi khasiat yang tinggi. Buah ini mengandungi sejenis bahan yang dikenal pasti sebagai diphenylisation yang bertindak sebagai julap. Bahan ini bukan sahaja mencuci perut, malahan juga mengatasi masalah sembelit. Di samping itu, ia juga sesuai dimakan oleh mereka yang mengalami masalah kolesterol kerana diphenylisation yang membantu menurunkan paras serum dalam darah.

Mengandung Serat
Buah ini mengandungi serat ,iaitu salah satu daripada zat-zat makanan penting yang diperlukan dalam pemakanan harian untuk menjaga kesihatan.
Buah ini juga merupakan penawar bagi mengubati penyakit gastritis akibat inflamasi pada lapisan mukus dalam perut akibat pengambilan terlalu banyak makanan berempah, arak dan ubat-ubat aspirin.

Cara Memilih & Mengolah Plum
  • Pilih plum yang berbentuk bulat penuh, berkulit lembut, dan mengilap. Tandanya plum dalam kondisi matang penuh
  • Jika tak ada plum segar, Anda bisa memanfaatkan prune, yaitu plum yang dikeringkan.
  • Baik plum maupun prune, cocok diolah menjadi salad buah, puding, pai, selai, ataupun saus.

Tidak ada komentar:


By Ernita e C�Ernita blog